Här kan man läsa om det:
På fb har det fullkomligt exploderat med motargument. Och för min del ligger det till så här,
Forskare vet att alla människor får läckande tarm sv gluten pga dess inflammatoriska egenskaper. Gluten är som klister, vid sekelskiftet användes det tom som tapetklister. Detta fastnar i tunntarmen som alltid ska vara helt ren när maten passerat. Det blir inflammerat där gluten fastnat, och det går hål på tarmen. När sen mat fortsätter att passera dessa hål så sipprar lite av födan ut i buken. Detta måste ta vägen någonstans, för kroppen är det främmande föremål. Det lämnar alltså tarmen och flyttar sig ut i kroppen. Vart det tar vägen sen vet vi inte, men många forskare tror nu att detta kan vara upphov till en rad moderna sjukdomar och åkommor.
En del blir direkt sjuka av att äta gluten, dessa har celiaki. Andra kan äta utan att det påverkar dem direkt eller med omedelbart märkbara symtom.
De flesta som slutar äta gluten vittnar däremot om att de mår allt bättre, känner dig renare, friskare och piggare. Detta skulle kunna vara en effekt av att tarmen läker sig, kroppen kan återhämta sig och börjar ta upp näring genom den läkta tarmludden igen.
Den processen sker dock inte omedelbart, det tar ett halvår för kroppen att rensa ut det som läckt ut, och det klistriga glutenet att spolas bort.
Och tillsist vill jag tillägga att jag är inte mycket för de glutenfria produkterna, de kan funka som ersättning för Lillis om han är extra sugen på en toast nån gång, men de varorna innehåller oftast mycket skräp, då finns det andra alternativ istället.
Här följer några artiklar som motargumenterar den översta artikeln:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar