söndag 3 november 2013

Så här började det...

För precis ett år sen pratade jag med en kollega då vi kom in på att Lillis inte gillar några mejeriprodukter alls, varpå vi sa att det kanske har att göra med att han inte ätit sådana under sin första tid i Asien. Då berättade kollegan att en vän till henne som har två adopterade barn, har fått tips av någon att utesluta mjöl, mjölk och soya ur barnens mat då det kunde göra dem hyperaktiva. Ev. skulle det också ha att göra med att barnen inte var vana och "byggda" för den kosten. Hon hade provat och hennes barn hade ganska snart blivit lugnare, mer koncentrerade, gladare och klarade av skolarbetet mycket bättre.
Jag gick genast hem och googlade och stötte på två böcker som jag beställde hem:

- "Energibarn - våra älskade skitungar" av Anna Hallén
http://www.adlibris.com/se/sok?q=energibarn+%3A+v%C3%A5ra+%C3%A4lskade+skitungar
- "Mat för barn med autism och ADHD - därför fungerar en diet utan mjölk och gluten", av Annika Röed
http://www.adlibris.com/se/sok?q=9172412496&gclid=CMeaq46oyboCFaV2cAod4y8APA

Efter en månads googlande, läsande och diskuterande med mannen bestämde vi oss för att testa att plocka bort gluten och havre under julledighetens tre veckor.
Det blev en utmaning, mitt i julrushens alla pepparkakor, lussekatter och godis mest överallt... Jag insåg att hur mycket det bjuds på överallt, och eftersom vi bara testade så ville vi inte säga till sonen först att han skulle tacka nej till det som bjöds. Och när mellandagarna kom hade han dessutom sockersbstinens eftersom vi plockat bort sockret också.
Han gick i butikerna och frågade: "Är det här socker? Detta då? Jag måste ha socker mamma..."
Han åt inte så ofta vanligt godis innan, men då och då fick han festis, en bulle eller kaka som fika. Men nu plockade vi bort allt just för att han skulle bli av med suget. Det förvånade mig mycket att det påverkade honom så.

Efter tips från boken "Mat för barn..." så förde jag dagbok på allt som hände för att kontra med ev. förändringar.
Vi har en pojke som är i det närmaste hyperaktiv i mellanåt. Han har haft svårt att ta instruktioner, vara stilla. Och mest av allt, han har haft mycket svårt att koppla av, det tar ofta över en timme för honom att somna på kvällen, och då har han varit arg och ledsen om vartannat. Han har haft ont i magen och haft eksem. Men allra jobbigast har han haft med humöret. Det pendlade fort och mest av allt var han arg!

Efter julen insåg vi att vi måste vara riktigt tuffa med kosten för att se ev. resultat. Det var också en utmaning eftersom det var extremt svårt att få folk att förstå att vi ville testa detta även fast han inte var "allergisk".
Efter några dagar stod vi helt chockade jag och mannen. Sonen var mycket mycket lugnare, gladare, mer tillfreds med allt. Han kramades och berättade långa historier, skrattade och somnade gott på kvällen. :-) ¨
Min man sa "Kan det verkligen var sant?!"
Innan förskolan börjde igen hade vi märkt så stor skillnad att vi inte ville ta in gluten i maten igen.
Det blev inga problem med förskolan. Vi fortsatte att testa och såg på hur sonen blev allt lugnare och gladare.

I mars hade folk runt om oss gjort oss osäkra på vad vi egentligen trodde på. "Han är väl inte mer hyper än andra barn i den åldern", "Det är bara trottsåldern...", "Har ni verkligen fått det konstanterat då?"...
Vi valde att testa att ge Lillis gluten igen under två veckor och se vad resultatet blev. Så klart hoppades vi lite på att vi skulle haft fel, och att vi bara inbillat oss det goda resultatet eller att det bara var tillfälligheter...

På söndagen fick han sin första korv med riktigt bröd.
Se nästa inlägg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar